|
|
|
... is szeptemberben időszerű. Ilyenkor vetjük például az egynyáriakat, amelyeket évente újra kell vetni (pl. szabadföldbe búzavirágot, menyecskeszemet, hidegágyba lángvirágot, kúpvirágot, lisztes zsályát és szegfűt). Ebben az időszakban ültetjük a gumós dísznövényeket is. Az utóbbiak közül különösen kedvelt térségünkben a lila, sárga és piros díszhagyma, az óriás hagyma, a medvehagym... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük, és félretesszük. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót meg a sütőport, és összedolgozzuk 8 dkg forgácsokra szelt vajjal. A tojásokat 5 dkg cukorral felverjük, és kis adagokban a lisztes keverékhez dolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy lábasban kevés sóval vizet forralunk, a tésztából forró vízbe mártott kanállal gombócokat formázunk, és négyesével a forrásb... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük. A lisztet, a margarint és a cukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A tojásokat villával kissé felverjük, belekeverjük a reszelt almát, a narancshéjat, majd hozzákeverjük a lisztes masszához. A szedret óvatosan beleforgatjuk, és a tésztát kivajazott sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 70-80 percig sütjük, de 50 perc után kissé mérsékeljük a tüzet. Ha ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajtot lereszeljük.
Egy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sajtot és a sót.
A tejfölt simára keverjük a tojások sárgájával és az olajjal, majd hozzákanalazzuk a lisztes keveréket felváltva a tejjel.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és hozzákeverjük óvatosan a masszához.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alat... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... muffinformákat kibéleljük papírral.
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliaaromával és az olajjal, majd kis adagokban hozzákanalazzuk a lisztes keveréket, végül óvatosan beleforgatjuk a málnát.
A tésztát a formákba kanalazzuk és 25 perc alatt készre sütjük.
Vaníliás-mogyorós muffin
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és az őrölt mogyoróval. Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a 2 tojást. Fakanállal hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belekeverjük a mogyorókrémet is, és egy kevés (kb. 1 evőkanálnyi) tejjel lazítjuk a tésztát.
20-25 percig sütjük. (tűpróba!)
A... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával el... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartom.
Elkészítés: 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lef... |
|
|
|
|
|
|
|
... borvidékre. Legkorábbi szőlőfajtáink között ott volt a Gohér, a Bakator, a Kék és Fehér kecskecsöcsű, a Bajor, a Furmint, a Fehérszlanka, a Vékonyhéjú, a Betyárszőlő, a Fügér, a Mézes, a Lisztes, a Bakafánt, a Dinka, a Berkenyelevelű, a Szagos bajnár és a Rózsaszőlő. A középkorban Magyarországra a fehér borok, így a fehér szőlők voltak a jellemzők. Mátyás király Chamegnéből és Bur... |
|
|
|
|
|
|
|
... előtt. Bal kézre volt a rongyos kerítésű sétatér, ahová néha ki szoktak jönni a diákok, kivált ősszel, mikor az olajbogyók érnek. Gyönyörű nagy olajfák állottak ott bent, s annak hamvas, lisztes bogyóit szerették rágcsálni, ő valami egészen különös gyönyörűséget érzett az olajfa illatától, éppen olyan édes volt, kellemes az neki, amennyire iszonyodott az akácfa fürtös virágának sz... |
|
|
|
|
|
|
|
... Illanófény
"A papa pihen", mondta Matildka, amikor bekopogtam és megkérdeztem tőle, hogy beszélhetnék-e az apjával. Kijött a tornácra, megtörölte a kötényében a lisztes kezét, aztán intett a szemével, hogy nézzek balra, ott van a fa alatt, és vélhetően alszik, mert ha nem, akkor nyilván meghallotta volna, hogy jövök, és valamit tán mozdul is azért, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzá)A mákot elkeverjük a tejben, forrásig melegítjük, kihűtjük. A lisztet, édesítőt, sütőport, sót összekeverjük. A tejes mákba belekeverjük a tojást, citromlét, olajat. Elvegyítjük a lisztes keverékkel. Előmelegített sütőben sütjük. Kb. 20-25 perc.
Citromtorta light (2)
Tészta: 40dkg Graham liszt, 20 dkg Delma light, 2-3 ek fruktóz, 1,5 kávéskanál almaece... |
|
|
|
|
|
|
|
... akarod, hát csak ama városdaloló győzelem után térek meg hozzád,
vagy majd a pékek összekötik kenyérvető, jó lapátjaikat,
végigfektetnek rajta engem és lehajtott lisztes fővel elhoznak
lassan az ágyadig.
Érted haragszom én, nem ellened,
nosza szorítsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban,
erősítsen az én haragom... |
|
|
|
|
|
|
|
... az megoldja. A gond akkor kezdődött, amikor mondjuk elment egy kolléga két hét szabira, és egy nap betanítás után ráhagyta az emberre a járását. Ilyen frenetikus élményem volt például a Lisztes Sanyi nevű szaktársam helyettesítése.
A Lisztes járása ráadásul biciklis járás volt. Az olyat kutyák nélkül is roppantul lehetett élvezni. Elmondhatatlan kaland úgy kerózni mondjuk fő... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízlelgette a szörnyű kerítésszaggatót, s közben
szemügyre vette a vendégeket. Az egyik, egy szakállas
óriás, ruhájáról ítélve vásárcsarnokbeli rakodómunkás,
úgy nézett ki hatalmas lisztes kalapjában, mint
valami nagy hőstettre készülő mesebeli félisten.
A hercegnek ismerős volt az arca. ,,Csak nem l'Ο-
basso az, a rokonszenves betörő?"... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával el... |
|
|
|
|
|
|
|
... Alig hogy befejeztem, már tudtam, most azt fogja mondani, hogy egyszer vissza fogok emlékezni majd, és aztn is tudtam, hogy igaza lesz.
Végignyúlt a füvön, az erősen megcsappant lisztes zacskót gyűrte a feje alá párnának. -- -Figyelj, a tömeg miatt nem kell aggódnod. Egy ujjal sem érhetnek hozzád, hacsak te is nem akarod. Ne feledd, mágikus erőd van: HUSS!- láthatatl... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát. Csomagoljuk bele a sonkát a tésztába, fektessük kiolajozott tepsibe, tetejét szurkáljuk meg villával, valamint ujjunkkal finoman húzzunk bele ferdén 2-3 barázdát, majd kenjük meg híg, lisztes vízzel. Félórányi kelesztés után tegyük forró sütőbe. 20 percnyi sülés után a sütő melegét mérsékeljük közepesre, és így süssük legalább egy órát. Ha kihűlt, gépünkkel szeleteljük f... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindig veszek tárkonyt (növnyt). Ha megmarad, akkor sóval rétegezve jól záródó üvegben a spejzban eláll, csak főzéskor a SÓRA... |
|
|
|
|
|